Jurgitos virtuvėlė

2013 m. spalio 10 d., ketvirtadienis

Cepelinai su mėsa

Nusprendžiau pamėginti pagaminti cepelinus, tačiau internete pasigedau išsamaus aprašymo. Taigi teko pasitelkti aplinkinių patarimus bei savo fantaziją. Ir žinot, pavyko :) Taigi pasistengsiu čia įdėti kuo išsamesnį aprašymą, gal kam kada padės. Galų gale, ir man pačiai pravers kitą kartą :) Be to, tikrai žinau, kad ne visi moka gaminti cepelinus. Taigi cepelinų gamybai reikės:
  • 5 kg bulvių
  • 600 g maltos mėsos
  • 600 g. svogūnų
  • krakmolo
Neišsigąskite, kad nurodytas didelis kiekis svogūnų. Tiesa ta, kad kuo daugiau svogūnų, tuo skanesnė mėsa. O svogūnai iš tikrųjų paskui nelabai ir jaučiasi. Taigi pradedame nuo to, kad nuskutame bulves, ir trečdalį jų užkaičiame virti. O likusias bulves sutarkuojame. Jei nenaudojate tarkavimo mašinos, tada tarkius teks nusunkti. Skystį palikite, kad nusėstų krakmolas. Į tarkius įspaudžiame citrinos sulčių, kad nepajuoduotų.


Išvirusias bulves sutriname arba sumalame ir dedame į tarkius. Sudedame ir nusėdusį krakmolą. Įberiame druskos ir viską gerai išminkome.


Tada ruošiame mėsą. Apkepiname svogūnus ir supilame juos į maltą mėsą. Įberiame prieskonių ir viską išmaišome.


Lieka suformuoti cepelinus. Imame gabalėlį bulvių ir suplojame delne, kad atrodytų, kaip blynas. Į vidurį dedame mėsos ir užlenkiame kraštus. Sutvirtiname ir suformuojame pailgos formos cepeliną. Taip kartojame, kol baigiasi bulvės ir malta mėsa.


Jei virsite ne visus cepelinus iš karto, tai likusius sudedame į lėkštę, kad nesiliestų, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldymo kamerą.


Į vandenį, kuriame virsime cepelinus, galima supilti skystį, kuris liko po bulvių tarkavimo. Taip pat, jei bijote, kad cepelinai virdami išskys, galite dar panaudoti truputį pirktinio krakmolo. Kai vanduo užverda, cepelinus palengva vieną po kito suleidžiame į vandenį ir po to, kai iškyla, atsargiai pamaišant verdame dar 20 minučių.


Patiekiame su baltu padažu su pievagrybiais, svogūnais bei morkomis.


2013 m. spalio 8 d., antradienis

Rudagalvė menkė grietinėlėje

Ne taip dažnai aš užsimanau žuvies, tačiau šį patiekalą kepėme 2 kartus beveik iš eilės :) Taigi, jums reikės:
  • 1 kg rudagalvės menkės
  • 450 g grietinėlės
  • trupučio pieno
  • 5-6 bulvių
  • 2-3 svogūnų
Aš perku šaldytą menkę, taigi pradžioje ją atšildau. Šiaip manau galima būtų naudoti bet kokią žuvį, palieku tai jūsų bandymams. Supjaustome gabaliukais žuvį ir ištriname ją žuvies prieskoniais. Paliekame, kad marinuotųsi, kol atliksime kitus veiksmus. Tuo tarpu nuskutame bulves ir supjaustome jas plonais griežinėliais. Aš tam naudoju specialią pjaustyklę, kad griežinėliai gautųsi itin ploni. Pusžiedžiais supjaustome svogūnus.
Belieką viską susluoksniuoti. Į kepimo indą paeiliui dėliojame žuvį, svogūnus bei bulves. Bulves pabarstome prieskoniais. Galiausiai užpilame grietinėlę, ir jei trūksta skysčio pridedame pieno, kad viskas būtų beveik apsemta.






Kepame 50-60 minučių (patikrinant, ar iškepė bulvės) pusę laiko uždengus viską folija, o likusią dalį be jos.


2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis

Bulvių plokštainis su vištiena

Bulvių plokštainis skanu, o jeigu dar su vištiena... Jums reikės:
  • 2,5 kg bulvių
  • stiklinės pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 5 svogūnai
  • 6-8 vištienos kulšelių
Nuskutame bulves ir susmulkiname svogūnus. Pakepiname svogūnus, tada vištienos kulšeles apkepame keptuvėje. Užbarstome prieskonių. Kol kepa kulšelės, sutarkuojame bulves. Vištienai apkepus ant viršaus supilame svogūnus ir užpilame pieną. Kai pienas užverda, viską suverčiame į tarkius, tik vištieną iškart galime susidėlioti į aliejumi išteptą skardą. Į tarkių masę įmušame 2 kiaušinius, viską pagardiname prieskoniais ir išmaišome. Užpilame skardoje sudėtas kulšeles.

Viską pašauname į orkaitę ir kepame apie 1 valandą esant 180 laipsnių temperatūrai. Kad bulvių plokštainis iškepė žinosite ikišę dantų krapštuką - ištraukus pagaliukas turi būti visiškai švarus ir neaplipęs tarkiais. Valgyti patartina su grietine ar baltu padažu



Baltas padažas

Koks pas mus labiausiai paplitęs padažas, kuris tinka beveik visur ir prie visko? Ogi mūsų tradicinis baltas padažas! Pagaminti jį paprasta kaip 2 x 2, bet jei netyčia dar nežinote kaip, tai įdedu aprašymą. Jums reikės:
  • svogūnų
  • pieno
  • miltų
  • prieskonių
Taigi smulkiai supjaustome svogūnus (galima pridėti pievagrybių, dažnai labai tinka) ir apkepame juos keptuvėje. Galima kepti aliejuje arba svieste. Kepant užbarstome norimų prieskonių (aš mėgstu pridėti baziliko ar kitų žolelių, jei padažas tiekiamas prie vištienos - tinka karis). Baigiant kepti svogūnams (arba svogūnams ir pievagrybiams, ar kitiems priedams) užbarstome porą šaukštų miltų. Viską maišant apkepiname ir pilame pieną. Pieno kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo padažo pageidaujate. Geriau pirma įpilti mažiau ir paskui dar kartą įpilti, negu iškart persistengti. Tik turėkite omeny, kad vėliau padažas dar patirštės savaime. Palaukite, kol pienas užvirs, vis pamaišant. Štai ir viskas.