Jurgitos virtuvėlė

2014 m. gegužės 20 d., antradienis

Gardūs kiaulienos kepsniukai

Šį kartą siūlau nesunkiai paruošiamus sočius ir labai gardžius kepsniukus.

Reikės:
  • 1,5 kg kiaulienos sprandinės
  • 700 g svogūnų
  • 1,5 kg morkų
  • 250 g sūrio
  • mėgstamų prieskonių
  • aliejaus
Kiaulieną supjaustome gabalėliais, išmušame ir pabarstome prieskoniais. Skardą išklojame folija ir sudedame kepsniukus.


Griežinėliais supjaustome svogūnus ir sudedame ant kepsnių.


Sutarkuojame morkas ir dedame ant mėsos ir svogūnų. Ant morkų užlašiname po kelis lašus aliejaus.


Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir sudedame kepsnius. Kepame apie 50-60 minučių, priklausomai nuo to, kokią mėsą mėgstate. Tada ištraukiame skardą ir ant kepsnių užbarstome sūrio. Kepsnius paliekame orkaitėje pabūti porą minučių, kad ištirptų sūris.



Valgome su salotomis ar ryžiais. Skanaus!

„Bugivugi“ kiaulienos šašlykas

Daug pasiruošimo, užtai valgysite patį minkščiausią ir skaniausią šašlyką!

Reikės:
  • 2 kg kiaulienos sprandinės
  • 4 l gazuoto mineralinio vandens
  • 1-1,5 kg majonezo
  • 1 kg svogūnų
  • kario
  • pipirų
  • druskos
  • kitų mėgstamų prieskonių
Kiaulienos sprandinę supjaustome gabalais, užpilame mineraliniu vandeniu ir paliekame porai valandų. Po poros valandų nupilame vandenį ir užpilame mineraliniu vandeniu iš naujo. Dar po poros valandų vėl nupilame vandenį.


Griežinėliais supjaustome svogūnus. Mėsą ištriname mėgstamais prieskoniais, nepagailime kario. Sudedame svogūnus ir išmaišome. Taip mėsą paliekame marinuotis per naktį (8-10 val).


Ryte sudedame majonezą, viską išmaišome ir po maždaug 6 valandų jau galime kepti mėsą.


Esant laiko trūkumui, procesą galima pagreitinti, bet turėkite omenyje, kad kuo ilgiau mėsa marinuosis, tuo bus minkštesnė.


Skanaus!

2014 m. balandžio 21 d., pirmadienis

Bulvių košė su spirgučiais

Šiandien taip užsimaniau bulvių košės su spirgučiais, kad teko greitai bėgti iki parduotuvės ir tada jau gaminti. Visi žinome, kaip gaminamas šis patiekalas, bet aš pasidalinsiu savo receptu.

Reikės:
  • 1 kg bulvių
  • 2 morkų
  • 4 svogūnų
  • gabalėlio lašinukų
  • 200 g pievagrybių
  • 0,7 l pieno
  • indelio žirnelių
  • šaukšto sviesto
  • šaukšto miltų
  • prieskonių

Nuskuskite bulves ir morkas, susmulkinkite svogūnus ir grybus. Bulves ir morkas virkite 20 minučių pasūdytame vandenyje, tuo tarpu pakepinkite trečdalį svogūnų. Išvirus bulvėms ir morkoms, nupilkite vandenį, išimkite morkas. Ant bulvių suverskite pakepintus svogūnus ir įmeskite šaukštą sviesto. Užvirinkite stiklinę pieno (aš tam naudoju mikrobangų krosnelę) ir supilkite ant bulvių. Bulves sugrūskite, suverskite žirnelius. Kubeliais supjaustykite morkas ir suverskite ant bulvių. Viską gerai išmaišykite.

Paruoškite padažą:
Kubeliais supjaustykite lašinukus ir pievagrybius. Pakepinkite lašinukus (aliejaus naudoti nereikia), tada suverskite pievagrybius ir likusius svogūnus. Viską pamaišant gerai apkepkite. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų bei mėgiamų žolelių (aš naudoju baziliką). Užberkite šaukštą miltų, maišant minutę pakepkite ir įpilkite pieno. Kai padažas užvirs, leiskite jam dar porą minučių maišant pavirti. 

Kaip skaniai patiekti išmokau iš mamos: lėkštėje iš bulvių košės suformuokite šulinį, į vidų pripilkite padažo. Iš patirties galiu pasakyti, kad taip tikrai skaniau valgyti, ypač vaikams :)


2014 m. balandžio 14 d., pirmadienis

Jautienos plovas orkaitėje

Kepiau šiandien plovą, gavosi labai skanus, siūlau ir jums pabandyti.

Reikės:
  • 500 g jautienos ar kitos mėgiamos mėsos
  • 600 g basmati ryžių
  • 3 morkų
  • 1 didelio svogūno
  • 1 paprikos
  • pusės česnako
  • pomidorų padažo
  • prieskonių mėsai
  • druskos 
  • pipirų
  • aitriosios paprikos miltelių
  • aliejaus
Smulkiai supjaustome svogūną, papriką, česnako skilteles, sutarkuojame morkas. Viską apkepame. Atskirai supjaustome mėsą ir apkepame pabarstydami prieskoniais. Daržoves suverčiame ant mėsos, suberiame šaltu vandeniu perplautus ryžius. Įpilame verdančio vandens tiek, kad viską gerai apsemtų.

Kepame 200 laipsnių orkaitėje valandą laiko. Išėmus plovą, supilame pomidorų padažą ir viską išmaišome. Paliekame pabūti bent 20 minučių ir galime valgyti :)




Skanaus! :)