Jurgitos virtuvėlė: 2024

2024 m. rugpjūčio 25 d., sekmadienis

Špinatų humusas

Humusas yra skanus ir maistingas užtepas, pagamintas iš avinžirnių ir kitų ingredientų. Tai puikus augalinių baltymų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Prekybos centre galima rasti įvairiausių humuso rūšių ir skonių, bet jei panagrinėsite sudedamąsias dalis, pamatysite, kad vietoj alyvuogių aliejaus naudojamas rapsų ar kitas aliejus, ir dar visokių priemaišų, kurių mums nebūtinai reikia. Kartą nusipirkau „Alyvuogių aliejaus humusą“, galvodama, kad va, čia jau radau gerą, tik skubėdama nepažiūrėjau kokie ingredientai. Tai va kai namie pažiūrėjau, pamačiau, kad alyvuogių aliejus yra vienas iš paskutinių ingredientų. Sakau, viskas, teks gamintis pačiai. Ir ką, pasirodo tai labai paprasta ir greita! Vienas dalykas ko reikia, tai virtuvinis kombainas arba rankinis blenderis. 


Humuso rūšių yra įvairių, šiandien siūlau špinatų humusą. Špinatai yra fantastiškai sveiki, bet ne visada paprasta juos įtraukti į dienos racioną. Humusas yra vienas iš variantų. Šiuo humusu galite mėgautis kaip užtepu sumuštiniui, valgyti su krekeriais ar daržovėmis, galima jį naudoti ir kaip padažą. Humusas tinka beveik prie visko!

Ingredientai:

  • 1 skardinė avinžirnių (400g)
  • 100 g špinatų
  • 3 valg. šaukštai tahini
  • 6 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
  • išspaustos 1 citrinos sultys
  • 2 didelės česnako skiltelės
  • žiupsnelis druskos

Iš pradžių nuplauname špinatus ir perplauname avinžirnius. Tada nulupame česnaką. Sudedame avinžirnius į virtuvinį kombainą kartu su česnaku, sutriname juos. Tada sudedame likusius ingredientus ir dar kartą sutriname. Jei norisi skystesnės konsistencijos, siūlau įpilti daugiau alyvuogių aliejaus ar citrinos sulčių, vandens pilti nesiūlau, nes tai atskies humusą, bet nesuteiks jokio papildomo skonio. Triname humusą, kol jis taps vientisas.




Skanaus!